W dniu 18.03.2014 w ramach programu edukacyjnego " Trzymaj formę" na lekcjach wychowawczych został zorganizowany "sklepik kalorii". W tym dniu uczniowie mieli za zadanie przynieść opakowania po produktach spożywczych, które zostały wykorzystane do przeprowadzenia zajęć. Nauczyciele omawiali w jaki sposób należy czytać etykiety na produktach odżywczych, aby stały się one dla nas źródłem ważnych informacji. Zwrócili uwagę jakie informacje powinny znaleźć się na etykiecie tzn.: nazwa produktu, lista występujących składników, termin przydatności do spożycia, sposób przyrządzenia, dane o producencie, masa netto, warunki przechowywania, partie produkcyjne. Uczniowie oglądali etykiety i sprawdzali, czy te wszystkie informacje tam się znajdują, następnie wykonali postery z przyniesionych etykiet. Dodatkowo podzielili produkty na nisko i wysoko kaloryczne. Wszystkie prace z poszczególnych klas zostały rozmieszczone na korytarzach szkolnych.
Agnieszka Kaczmarek, Olga Jamróz