8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych , dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Obchody tego dnia w klasie pierwszej poprzedził cykl zajęć „Smacznie, zdrowo, kolorowo”. W ich trakcie uczniowie dowiedzieli się czym jest zdrowe odżywianie, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki, dlaczego należy unikać „śmieciowego” jedzenia ,a także jak ważny dla naszego zdrowia jest ruch. Podczas zajęć poznawaliśmy owoce i warzywa, sposoby ich przetwarzania oraz wykorzystania w codziennym menu. Podczas zajęć uczniowie poznali również piramidę zdrowego żywienia.
W dniu 8 listopada uczniowie odwiedzili stołówkę szkolną i poznali zasady jej funkcjonowania. Tu odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez nasze wspaniałe panie kucharki. Pod czujnym okiem pań, dzieci z wielkim zaangażowaniem i kreatywnością przygotowały pyszne i zdrowe szaszłyki owocowo - warzywne. Były to bardzo wesołe i pouczające zajęcia, podczas których dzieci poznały również specyfikę zawodu kucharza.
Miłym Paniom z kuchni dziękuję za pomoc w organizacji zajęć.
Wiesława Papkalla