Data wydruku: 2024-11-21 16:31:15

ARCHIWUM 2021/2022

Zdrowie na talerzu

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych , dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz   informowanie o konsekwencjach złej diety.

Obchody tego dnia w klasie pierwszej poprzedził cykl zajęć „Smacznie, zdrowo, kolorowo”. W ich trakcie uczniowie dowiedzieli się czym jest zdrowe odżywianie, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki, dlaczego należy unikać „śmieciowego” jedzenia ,a także jak ważny dla naszego zdrowia jest ruch. Podczas zajęć  poznawaliśmy owoce i warzywa, sposoby ich przetwarzania oraz  wykorzystania w codziennym menu. Podczas zajęć uczniowie poznali również piramidę zdrowego żywienia.

W dniu 8 listopada uczniowie  odwiedzili stołówkę szkolną i poznali zasady jej funkcjonowania.  Tu odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez nasze wspaniałe panie kucharki. Pod czujnym okiem pań, dzieci z wielkim zaangażowaniem i kreatywnością przygotowały  pyszne i  zdrowe szaszłyki owocowo - warzywne.  Były to bardzo wesołe i pouczające zajęcia, podczas których dzieci poznały również specyfikę zawodu kucharza.

Miłym Paniom z kuchni dziękuję  za pomoc w organizacji zajęć.

Wiesława Papkalla