Data wydruku: 2024-11-21 16:00:13

ARCHIWUM 2019/2020

Wiem, co i po co jem

8 listopada obchodzony jest Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Ustanowiła go Komisja Europejska promując zdrowe odżywianie, zwłaszcza wśród dzieci. Wzorem lat ubiegłych uczniowie klas I- III naszej szkoły przystąpili do ogólnopolskiego programu edukacyjnego pod nazwą „Śniadanie daje moc”. Celem programu jest zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i uświadomienie dzieciom jak ważną rolę pełni spożywanie śniadania.W trakcie przeprowadzonych zajęć dzieci dowiedziały się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, najlepiej o stałych porach. Trzeba często jeść nabiał, ryby, mięso, ciemne pieczywo, warzywa, owoce, pić soki lub wodę oraz nie należy unikać ruchu i zabaw na świeżym powietrzu.

Do przygotowania śniadania w swoich klasach dzieci wykorzystały przyniesione z domu produkty. Na naszych stolikach znalazły się kolorowe kanapki, szaszłyki i sałatki warzywno-owocowe oraz sok. Wspólne przygotowanie śniadania było nie tylko świetną zabawą, aleprzede wszystkim dobrym  startem w nowy dzień.

 

Wiesława Papkalla

 

zdjęcia – wych. klas